L’Observatori

Participa en l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (metropolitan Butterfly Monitoring Scheme)!

 

Una iniciativa de ciència ciutadana que pretén millorar el coneixement de la biodiversitat dels parcs i les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

L’Observatori està impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l’Institut Metròpoli (IM) i del centre de recerca en ecologia CREAF, mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET).

El projecte té la voluntat de completar la tasca del Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), que fa 30 anys que estudia les papallones de Catalunya, Andorra i les illes Balears, i la de l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes uBMS (urban Butterfly Monitoring Scheme), que des de fa sis anys estudia les papallones dels parcs i jardins de les ciutats de Barcelona i Madrid.

La primera i segona fase de l’observatori s’inicià en sis parcs i dues platges metropolitanes (2019-2020). Per a la cinquena fase, l’observatori s’ha ampliat a 26 parcs i cinc platges, arribant a un total de 31 zones d’estudi de la xarxa de parcs i platges metropolitans.

Concretament s’inicià al parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), al parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), al parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), al parc dels Pinetons (Ripollet), al parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), al parc del Tramvia (Montgat i Tiana), a la platja de Castelldefels i a la platja de Gavà.

La tercera fase (2021) va afegir la platja de la Murtra (Viladecans), la platja del Remolar (El Prat de Llobregat), el parc del Riu (El Prat de Llobregat), el parc del Calamot (Gavà), el parc de la Torre-roja (Viladecans), el parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), el parc de la Llacuna (Montcada i Reixac), el parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), el parc del Castell (Castelldefels), el parc de Torreblanca (Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí), el parc del Canal de la Infanta (Cornellà de Llobregat) i el parc del Bosc de Can Gorgs (Barberà del Vallès).

En la quarta fase (2022) s’incorporen el parc de la Costeta (Begues), el parc de l’Ermita del Pla de Sant Joan (La Palma de Cervelló), el parc del Can Lluc (Santa Coloma de Cervelló), el parc de Can Rigal (Barcelona) i el parc de la Bastida (Santa Coloma de Gramenet).

Enguany s’incorporen el parc de Can Buxeres (L’Hospitalet de Llobregat), el parc de l’Ermita (Castellbisbal), el parc Nou (El Prat de Llobregat), el parc de la Solana (Sant Andreu de la Barca) i la platja de Sant Adrià (Sant Adrià del Besòs).

Els objectius de l’Observatori són:

Conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans, prenent com a cas d’estudi la presència de papallones diürnes, un insecte que dona molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans.

Avaluar els resultats de la gestió de la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans

Iniciar la primera fase en l’estudi de la diversitat de papallones en els prats secs mediterranis, un ambient especialment ric en biodiversitat.

L’Observatori s’emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts a nivell científic, acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, ja que faciliten l’entrada de fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi vol seguir les papallones d’aquests espais metropolitans i ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes.

Joan Pino, codirector científic de l’mBMS, sobre els darrers resultats del projecte (temporada 2022)