Preguntes freqüents

Quant dura el projecte?

El projecte arrenca al gener del 2018 a les ciutats de Barcelona i Madrid. Durant el primer any l’objectiu és instaurar l’observatori amb almenys 20 voluntaris per ciutat. No obstant això, el projecte continuarà en el temps indefinidament, esperem que molts anys. Només amb dades de bastants anys podrem tenir suficient informació per analitzar amb seguretat les possibles causes dels canvis en les poblacions de papallones i, per tant, proporcionar recomanacions sòlides per a una gestió enfocada a la seva conservació.

Això no vol dir que una vegada siguis voluntari no puguis abandonar el projecte. Encara que et demanem cert nivell de compromís (al menys un any, 17 visites), pots deixar de col·laborar al moment en què ho vegis oportú. Si així ho decideixes, és molt important que ens avisis per buscar algú que et substitueixi.

Estic obligat a quedar-me com a voluntari?

No, encara que et demanem cert nivell de compromís (almenys el primer any, corresponent a 17 visites en total), pots deixar de col·laborar al moment en què ho vegis oportú. Si així ho decideixes, és molt important que ens avisis per buscar algú que et substitueixi.

Què passa si no puc anar fer la visita quan em toca?

Necessitem que mantinguis un calendari de quinzenes aproximadament constant. No és necessari que sigui exactament 15 dies, és una aproximació però intenta fer el teu cens cada dues setmanes. Si durant la setmana que et toca no pots visitar el teu jardí, passa la visita a la següent setmana.

Com aprenc a identificar les espècies?

Identificar les espècies a les ciutats no és molt difícil atès que hi ha menys que a les zones naturals. Si no tens experiència en la identificació pots apuntar-te als cursos que fem els coordinadors del uBMS i que anirem anunciant. Alternativament podem posar-te en contacte amb un altre voluntari amb més experiència amb el qual puguis anar un dia al seu jardí i fer una primera visita acompanyat.

La millor forma d’aprendre és fent els censos i agafant experiència. Porta sempre amb tu una guia d’espècies de la teva ciutat, com per exemple les imprimibles que et proporcionem per a Barcelona i Madrid

Necessito permís per portar caçapapallones??

No és necessari portar caçapapallones per identificar les papallones urbanes i de fet és més còmode no portar-ho. Si encara així prefereixes fer-ho, és molt important obtenir un permís oficial amb anterioritat. Fes-nos-ho saber i t’ajudarem amb la tramitació.

Com apunto l'espècie d'una papallona que no reconec?

Si no tens clar quina espècie de papallona pots fer-li una fotografia, i intentar identificar-la més tard amb l’ajuda de la guia (Barcelona i Madrid) o demanar ajuda per a la seva identificació. Nosaltres t’ajudarem resolent dubtes d’identificació, a més hi haurà un grup de Facebook de voluntaris del uBMS al qual et pots apuntar per compartir informació, fotos i dubtes amb l’equip del uBMS.

Què passa si la setmana que em toca fa mal temps?

Recorda que les papallones necessiten la calor del sol per escalfar-se i començar la seva activitat. Per tant, per poder detectar-les es necessiten certes condicions atmosfèriques òptimes: una temperatura mínima de 13°C en dies assolellats, o de 17°C amb núvols, i evitar realitzar els recorreguts amb temperatures superiors als 35°C. No facis els censos amb pluja, ni en dies ennuvolats i freds atès que les papallones redueixen molt la seva activitat en aquestes condicions. 

Si el dia que tries no té les condicions adequades, canvia de dia dins de la mateixa setmana. Si durant tota la setmana no hi ha condicions favorables, salta’t el recompte d’aquesta setmana i reprèn el cens la setmana següent.

Quin benefici obtinc com a voluntari?

Tant si ets voluntari com si no, tindràs accés a les notícies, resultats i informes que anem elaborant des de la secció de Notícies del web. L’accés al mapa amb les observacions també és públic, encara que només els voluntaris podran veure els noms dels observadors. Els voluntaris poden formar part del grup de Facebook del projecte on es comenten dubtes i experiències entre l’equip (coordinadors i voluntaris). Els voluntaris també poden assistir als cursos d’identificació que es facin com a part del projecte. 
Com envio les dades dels mostrejos?

A través de l’aplicació de las web. Us ho expliquem aquí

[/expand]